Szegvári belevalók Franciaországban

A Tavaszi szél Strasbourgba vitte a szegvári Belevaló klub ügyes kezű tagjait. Franciaországban, Strasbourgban a Marc Bloch Egyetem államközi szerződés keretében működő Magyar Tanszéke Magyar Napokat rendezett 2006. március 30-31-én. Összesen 21 fő utazott, a két település Szegvár, és Mindszent fiataljai kaptak helyet a delegációban. Az elszállásolás családoknál volt. Így belepillanthattunk a kint élő magyarok, és a magyar nyelvet tanuló franciák életébe, kultúrájába is. 
A rendezvénysorozat a Húsvét jegyében zajlott. Vittünk kiállítási anyagot Magyarországról, Szegvárról és Mindszentről. Működtettünk húsvéti alkotóműhelyeket, mesterség-bemutatókat, csevegő teázót, hogy gyakorolhassák a nyelvünket, és néptáncbemutatót és táncházat szerveztünk. Karikó Tóthné Puskás Gabriella tekerőst és Nagybata Márta írókázó népművészt is magunkkal vittük, hogy a környékünkre jellemző népi hangszert is, és a jellegzetes kerámia díszítést is megismerhessék az érdeklődők. 2006. március 28-án indultunk, és 2006. április 3-án értünk haza. Busszal utaztunk. Az ott tartózkodásunk költségeit meghívóink fedezték. 
Páratlan lehetőség, amire itt most esélyt kaptunk. A magyar kultúrát és szűkebb környezetünk Szegvár és Mindszent hírnevét öregbíthettük ezáltal is. Április elsején Hartheim község Önkormányzata vendégei voltunk egy teljes napon át. Rengeteg szeretetet kaptunk Tőlük, és náluk is Magyar napokat tartottunk.
Köszönjük a Szegvár Nagyközség Önkormányzata Vállalkozói Bizottsága, Mindszent Város Önkormányzat Képviselő-testülete, Bálint Kerámia (Hódmezővásárhely), Szép Öregkor Nyugdíjas Klub, Harangozó László (Szentes), Mindszenti Pékség, Takács Béla (Mártély), Urbaniczkiné Máriás Magdolna, Purgel Zoltán, Tisza Művelődési Ház, a szülők, hozzátartozók, Rozgonyi Pál, Csenki Mátyásné, Hartheim Község Önkormányzata (Németország), Strasbourg Európa Tanács, Strasbourg Marc Bloch Egyetem Magyar Tanszék, Farkas Mária Tanszékvezető, Szentesi Fotókör, Civil Televízió, Pataki József (Mindszent), Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet, Szegvári Napló Szerkesztősége, Csíra Kft. (Derekegyház), Tóth Lajos (Mindszent), Kamilla Patika (Mindszent), Losonczi Jánosné, Mucsi Ferencné és családja, Veles András, Fekete Emil, Gyovainé Magdi, Urbaniczki Gyuláné, Szécsényi Józsefné, Dr. Zsótér István, Alkony Népdalkör (Nyugdíjas Klub), Bende Laura AMI citera tanszak, Nagy Margit, Kovácsné Jutka, Kissné Magdi, Ménesi Sándor, Golyó Hami, Csiri bolt, Szabó Mihályné, AMI Cinege Néptánc csoport, Katona Pál, Bovatsek Dezsőné és a Díszítőművész szakkör, Danicskáné Cserna Piroska és a Díszítőművész szakkör, s természetesen a csoport tagjainak, és a buszvezetőknek.
És mindazoknak akik támogatták a csoportot az úttal kapcsolatban.
Szeretnénk képes, filmvetítéses élménybeszámolót tartani a szegvári érdeklődőknek.

Hozzászólások
Művelődési ház