Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Ha a zene megszólal, mindenki mosolyog

1 021

Az alábbi írás a Városi Visszhang Facebook oldalon jelent meg.
Írta: Dömsödi Teréz. A fotókat készítette: Nagy Zsolt Imre.

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület a Zöldág Hagyományőrző Szakkörrel közösen rendezte meg az Ízutazás Szentesen programsorozatot, melynek keretében, június 17-én délután élettel töltötték meg a Megyeháza udvarát.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntőjében kiemelte a közösségek szerveződésének jelentőségét a hagyományőrzésben, ami ezúttal többoldalú, hiszen a néphagyományok mind tárgyiasult formában, mind szellemi örökségként helyet kaptak, majd üdvözölte a vajdasági Pendergő tamburazenekar muzsikusait és táncosait. A néphagyományok mellett a gasztronómiai örökségünk is rendszeres szereplője a rendezvénysorozatnak, amit az egyesület tagjai ételkóstolókkal, a Szentesi Gasztro Piac közreműködői pedig termékeikkel mutattak be.

Matkócsik Pál egyesületi elnök ismertette a rendezvény idei üzenetét és programelemeit, majd a népi muzsika kapott fontos szerepet a rendezvényen. Hankó Györgyné, a Szentesi Vendégszeretet Egyesület tagja és a Zöldág Hagyományőrző Szakkör vezetője, ny. néptánc pedagógus a Csodafiú-Szarvas népzenei népdaltár bejátszásaival lepte meg a közönséget. A mintegy 70 feldolgozott népdal közül szólaltatott meg néhányat Balla Tibor többszörös Aranypáva-, Kóta-, és Vass Lajos díjas népzenész tekerőn.

A népzenei példatár Nógrádi Andor: Magyar népballadák és románcok c. könyvének hangzóanyaga. A magyar népballadák fölfedezésével egyidejű az a sóvárgó gondolat, amely ezektől az alkotásoktól várja a hajdani íratlan történelem megéneklését.  Arany János pl. egy elveszett, ősi eposz után kutatva fordult a népballadákhoz, de nyilvánvaló volt már a kortársai előtt is, hogy az eddig ismert balladák nem eposz töredékek. A videó bejátszásokon túl a vajdasági vendég zenekar is adott ízelítőt a náluk hagyományos ballada kincsből, továbbá férfi dalokat, bánáti összeállítást mutattak be, a szentesi közönség vastapsával kísérve. Bizonyították, amikor a muzsika megszólal, mindenki azonnal mosolyogni kezd.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató