Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szabadtéri múzeum létesülhet a szentes-várháti Koszta-tanyából

1 354

A Csongrád-Csanád Vármegyei Építész Kamara és a Koszta József Múzeum között előremutató, kutatói megállapodás született.

Schulcz Péter elnök úr, a vármegyei szervezet vezetője igényét fejezte ki, hogy egy olyan múzeumi projektet, melyben a szentesi múzeum a nemzetközi hírű festőművész, Koszta József egykori tanyáját, alkotásainak legfőbb helyszínét kívánja eredeti állapotba visszaállítani, megépíteni, azt a helyi építészeti grémium kutatásokkal, szakmai tanácsadással kívánja segíteni.

A tervezők és muzeológusok innentől többrétű munkát vállalnak magukra, a történeti, néprajzi feldolgozás mellett, régészeti talajvizsgálatok, illetve építéstörténeti, műemléki, táj-és kertépítészeti kérdések kerülnek előtérbe annak érdekében, hogy egy új szabadtéri néprajzi múzeum születhessen Szentesen, Koszta József művész egykori lakóhelyén. A projekt még közigazgatástörténeti, jogi kutatásokat is igényel, ugyanis egyelőre tisztázatlanok a korabeli telekkönyvek.

Irsai Farkas László, a Múzeum igazgatója tárgyalásban áll a földterület, Koszta tanyájának első tulajdonosának leszármazottjaival is. Elképzelhető, hogy a nagynevű és köztiszteletben álló Lakos család tulajdonában volt és maradt a telektulajdon mindvégig, míg a festőzseni Várháton alkotott. A jogi kutatásokat Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária jogtörténész segíti majd, Szentes Város díszpolgára.

Forrás: Koszta József Múzeum Facebook oldala

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató