Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetre emlékezünk

1 564

2022. november 29-én tájékoztatta a Takarékbank Zrt. a szegvári polgármestert, hogy 2022. december 29-én véglegesen bezár a szegvári kirendeltség, s az épületet értékesíteni kívánják.

A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet 2017. december 31-én viselte utoljára a Szegvár nevet. Az öt évvel ezelőtti takarékszövetkezeti integrációt követően szomorú és megdöbbentő események sorozata történt a Szegváriak alapította pénzintézetnél. Az új vezetésnek öt év alatt sikerült tönkre tenni egy 60 évig nyereségesen működő pénzintézetet.

A takarékszövetkezetet 1957-ben alapították szegvári emberek, nagyszüleink, dédszüleink. Ők adták a kezdő tőkét, ők építették fel a Rozmaring utcai és a Szabadság téri épületet. Ezek az emberek ma forgolódnak a sírjukban.

Én 2002-től 2015-ig dolgoztam a takarékszövetkezetnél, feladatom volt a nyomtatott kiadványok tervezése, kivitelezése, események fotózása, weboldal elkészítése, frissítése. Tagja voltam a reklám-marketing bizottságnak. Nekem 2016-tól már nem esik útba a takarékszövetkezet…

Ismerjük egymást! – A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet 2015. évi falinaptára

A takarékszövetkezet magas összegű iparűzési adót fizetett Szegvárnak, társadalmi szerepvállalásuk is jelentős volt. Rendszeresen támogatták a helyi rendezvényeket, a sportot és a kulturális életet. Saját rendezvényük is volt, a nagy sikerű Méhecske Fesztivál.

Csatordai Mihály és Kis János a hódmezővásárhelyi kirendeltség megnyitóján, 2007. február 2-án

A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet emlékére a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban 100 napon át emlékezünk az egykor szebb napokat látott pénzintézetre. Minden nap 18 órakor publikálunk egy képet, egy emléket.

A Szegvár Online-ra pedig 36 részben publikálni fogjuk az „Öt évtized emlékei” című könyvet, amely a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet adott ki 2007-ben, az ötven éves évforduló emlékére. A könyvet Kovács Lajos írta.

Három évvel ezelőtt hoztam létre a „Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet emlékoldalt” a Facebookon, amely a https://www.facebook.com/groups/takarekszovetkezet címen érhető el.

Az öt évtizeden át… című könyv borítója

Tisztelt Olvasó!
Szeretettel ajánlom minden kedves érdeklődőnek ezt a könyvet, mely hű krónikása kíván lenni a takarékszövetkezet elmúlt 50 esztendejének, egy semmiből kinőtt kis szövetkezeti pénzintézet sikeres, töretlen fejlődésének.
Ez a jubileumi év alkalmas a visszatekintésre. Úgy érezzük, hogy most még sok olyan emlék menthető meg a jövőnek, ami 10-20 év múlva már talán menthetetlenül elveszik…
Még bemutatható és érzelmileg átérezhető az a múlt, ami a szövetkezeti elvekre és kapcsolatokra épült. Ezzel még nagyon sokan azonosulni tudunk, mert nagyon sokan részesei voltunk és vagyunk. A fejlődés bemutatásának méltó rögzítése mellett a fiatalságunk is megelevenedik és kellemes érzéssel tölt el bennünket a múlt idézése.
Az elmúlt 50 év hűen bizonyítja, hogy a szövetkezeti elvekre épülő szövetkezeti pénzintézetek is működőképesek voltak, bizonyítva az alapítók szándékait. A „falu bankja” mint pénzintézeti rang egyben kifejezi azt a szolgáltatási színvonalat is, amit a nagy kereskedelmi bankok végeznek. Termékeinkkel, szolgáltatásainkkal és üzlethálózatunkkal hosszú évek óta versenyképesek tudtunk lenni a pénzpiacon, és nem csak falun, hanem a városokban is.
A működéshez minden korban a szövetkezet testületei biztosították a pénzügyi, tárgyi és személyi feltételeket. A szövetkezet ügyvezetése és dolgozói állománya pedig a célokat operatívan megvalósította. A harmonikus, de mégis racionális döntések mellett óriási szerepet kaptak a tagsági és emberi kapcsolatok, az ügyfélközelség, az ügyfélszeretet és tisztelet, az előzékeny, gyors ügyintézés, az áldozatvállalás, a szolgáltatási színvonal emelése, a fejlesztések, korszerűsítések stb., melyek az 50 év fejlődésének alapvető zálogai voltak. Ha ezek az értékek fellazulnak, már nem erről a szövetkezetről beszélünk.
E könyvet emlékként kívánjuk állítani a szövetkezet alapítóinak, alkotó résztvevőinek. Köszönetet kívánunk mondani az Igazgatóságok és Felügyelő Bizottságok tagjainak, a küldötteknek, akik döntéseikkel elősegítették kiemelkedő eredményeinket.
Személyesen köszönöm ügyvezető kollégáim munkásságát. Köszönöm volt munkatársaimnak, hogy eredményes és kitartó munkájukkal segítették céljaink megvalósítását. Nekem öröm volt ilyen testületekkel, munkatársakkal és tagsággal együtt dolgozni.
Legyünk büszkék azokra az értékekre, amelyeket létrehoztunk. Próbáljátok ezeket az értékeket tovább éltetni és működtetni. Kérdés, lehet-e még 50 évig?
Erre a „100 év a lakosság szolgálatában” című könyv adja majd meg a választ.

Szegvár, 2007. február 20.

Csatordai Mihály
nyugdíjas elnök – ügyvezető igazgató

Csatordai Mihály nyugdíjas elnök, ügyvezető igazgató – 2007.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató