Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A szegvári központi iskola tölgyfája

2 658

Vassné Lucz Klára tanítónéni kért meg, hogy készítsek pár fotót a Szegvári Forray Máté Általános Iskola több mint száz éves (egyesek szerint több mint 200 éves) tölgyfájáról. A Hódmezővásárhelyi Tankerület „Zöld Kapocs” programján szeretnének részt venni. A tankerület felhívása szerint a településekről várnak fotókat a diákok által legszebbnek ítélt fákról.

Jól látszik a fotókon, hogy a valóságban milyen nagy és terebélyes a tölgyfa. A sportcsarnoktól is magasabb, s legalább 8-10 fő kisdiák tudja körbe ölelni a fát.

Bárány Ernőné Rózsika, az iskola igazgatóhelyettese ezt írja a 2006. februári Szegvári Naplóban:

„A Forray Máté Általános Iskola udvarán áll egy öreg tölgyfa. Korát csak becsülni tudjuk, az ültetésére tudomásom szerint már senki sem emlékszik. Az 1910-es évek elején készült fotón alig két méteres, vékony törzsű kis fácskának látszik, talán akkor még senki sem gondolta, hogy ilyen terebélyessé növekszik, s megéri az ezredfordulót is. Mára már szinte az egész udvart elborítja árnyékával, ami ballagások, évzárók, évnyitók alkalmával igen jótékonyan hat az ünnepkő közönségre. Lombkoronája a cseréptetőre is ránőtt, s amikor a szentesi tűzoltókat megkértük, vágják le a kellemetlenkedő ágat, bizony ódzkodtak eleget tenni a kérésünknek.

Tekintélyt parancsoló, tiszteletre méltó ez a tölgyfa, méltán került az iskola emblémájára is. Lehet ez szimbolikusan a „tudás fája”, hiszen intézményünk falai között számos híres ember, tudós, diplomás és becsületesen dolgozó jó szakember nevelkedett, akikre méltán lehet büszke iskolánk jelenlegi tanulóifjúsága. Sokuknak már a nagyszülei, dédszülei is ide jártak, s bizonyára hűsöltek ők is a tölgyfa alatt.

Megállva a terebélyes fa alatt, mi itt dolgozó tanárok gyakran gondolunk arra, hogy ha ez a fa mesélni tudna, mi mindent mondana el arról, amit az évtizedek alatt látott, hallott, vagy átélt. De ő jótékonyan őrzi a titkokat, ha akarnánk sem lehetne szóra bírni.”

Fotóalbum

Szegvári képek, szegvári emlékek

Ezt a posztot ide kattintva megtalálod a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban is.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató