Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Itatókkal segíti a vadásztársaság az őzeket

1 416

Az alábbi írás az Agrotrend online magazinban jelent meg 2021. augusztus 5-én.

A kánikula a szegvári határban élő őzeket is megviseli. Idén nem töltötték fel azt a mezőgazdasági öntözőcsatornát sem, ahová rendszeresen inni jártak. Az aszály miatt nincsenek tócsák, de még harmat sem nagyon. A helyi vadásztársaság a téli etetők mellé 300 literes itatókat helyezett ki, amiket pár naponta újratöltenek. Így segítik, hogy a vadak átvészeljék a hőséget.

A kánikula és a csapadékhiány miatt kialakult aszály megnehezíti a vadak életét is. Nincsenek pocsolyák, hajnalonként pedig még harmat is alig van, ami a vadon élő állatoknak szin­te életmentő vízforrásként szolgálna ebben az időszakban.

Másfél-két kilométeren belül mozognak

– Egy ideálisnak tekinthető időjárású évben a vadak po­csolyákból, tócsákból isznak, vagy a belvízcsatornákhoz, ön­­tözőcsatornákhoz járnak. Idén ezek a lehetőségek szinte teljes mértékben kiestek. Ha­talmas az aszály Szegvár kör­nyékén is – mondta lapunknak Keller Fe­­renc, a Szegvári vadásztársa­ság vezetője.

– Az őzek nagyjából másfél-két kilométeres távolságon belül mozognak. Itt, Szegváron egy mesterséges öntözőcsatornához is jártak inni a vadak, de idén az a mezőgazdasági cég, amelyik ezt használta, nem töltette fel vízzel, mert sokba került volna, ráadásul nem is olyan növénykultúrát termesztenek, amit öntözni kell. Egy normál időjárású évben egyébként feltöltés nélkül sem lenne száraz a csatorna, mert az esővíz is megállna benne. Idén nyáron azonban szinte alig láttunk esőfelhőket – emelte ki Keller Ferenc.

Rájárnak a haszonnövényekre is

A vadakat is nagyon megviseli a kánikula. A vadásztól megtudtuk, a víz hiányát a túlélésük érdekében a nagyobb nedvességtartalmú növényekkel is pótolják az őzek, nyulak, vagyis rájárnak a napraforgóra, lucernára, káposztafélékre.

– A területünkön van né­hány úgynevezett pozitív, foly­­ton folyó kút, ott is oltják a szomjukat az őzek, illetve mi, vadászok is próbálunk rajtuk se­­gíteni a rendelkezésünkre álló eszközökkel – tette hozzá.

25 betonvályút vásároltak a vadászok

A Szegvári Vadásztársaság pá­lyázati forrásból néhány éve 25 betonvályút vásárolt, amiket a területük különböző pontjain helyeztek el. Főként a téli etetők környezetében rakták ki a 300 literes vályúkat, mert azokat a helyeket jól ismerik a vadak. A vadőrök néhány naponta ellen­őrzik az itatókat, amelyeket feltöltenek, illetve szükség szerint ki is cserélik a vizet, hogy ne pos­­hadjon bele az itatóba. Van, amelyikből 3-4 nap alatt kifogy a víz. Oda vélhetően több vad jár.

Keller Ferenctől azt is megtudtuk, a vadásztársaságuk te­rületén őzek, nyulak, fácánok, sőt, még vaddisznók is élnek. Éves szinten 120-130 őzet, 800-1000 nyulat hasznosítanak.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató