Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Éghajlatváltozás a mindennapjainkban

7 666

A „Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítása Szegváron” (KEHOP-1.2.1-18-2018-00154) című projekt keretében a július 3-i Tófesztiválon egy klímasátornál beszélgethettek a Szegvárt és térségét érintő éghajlatváltozással kapcsolatos témákról és problémákról az eseményre kilátogatók.

10 órától interaktív program keretében a klímaváltozásról, mint fogalomról érdeklődtek a szervezők, arra voltak kíváncsiak, hogyan él ez a lakosság fejében. Nem meglepő módon a legtöbben a hőséget, a hőhullámok elhúzódását említették. Szegváron az évi átlaghőmérséklet növekedése az elmúlt 30 évben 30%-al volt nagyobb mértékű, mint hazánk egészében. Az egyéni cselekvési lehetőségek között sokan említették a kertművelés fontosságát. Átgondolt, jól tervezett megoldásokkal már egyébként rendkívül kis területen is képes lehet megtermelni magának egy család a változatos és egészséges étkezéshez szükséges szezonális zöldséget- és gyümölcsöt. Sokan említették a túlfogyasztás, pazarlás problémáját is, ami több szempontból is nagyon fontos. Vásárlásunkkal szavazunk, ha egyénileg tudatosabbá tudunk válni, az jelzés az élelmiszeripar felé is.

A szélsőséges csapadékeloszlás miatt kiemelten fontos az esővíz gyűjtése, elraktározása, ami kevésbé költséges megoldásokkal is kivitelezhető, sőt, akár gravitációs csepegtetőrendszer kiépítésével még a szivattyúhasználat, áramfogyasztás is minimalizálható. Déltől a klímatotó érdekességei mellett pénztárcabarát tippekkel is megismerkedhettek az érdeklődők, amikről bővebben az önkormányzatnál elérhető klímakiadványban is olvashatnak.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató