Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegedért Emlékérem és Libri Irodalmi Díj elismeréseket vett át Grecsó Krisztián

1 457

A múlt héten a szegedi városháza előtt megtartott díszünnepségen, „Szeged születésnapján” vette át a Szegedért emlékérmet Botka László polgármestertől Grecsó Krisztián író.

„Szeged és én majdnem egy napon születtünk, és ezt jól meg is ünnepeltük, én is a várost, és a város is engem. Felemelő délután volt, lebegett, táncolt a téren a szeretet.”

Grecsó Krisztián

Grecsó Krisztián a József Attila Tudományegyetem magyar szakát 2001-ben fejezte be Szegeden. Abban az évben jelent meg Pletykaanyu című novelláskötete, amellyel berobbant a köztudatba. Öt évig élt Békéscsabán, a Bárka folyóirat szerkesztőjeként dolgozott. Volt a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke, 2009-től vezeti az Élet és Irodalom prózarovatát. Isten hozott című regénye németül, csehül, szlovénül és törökül is megjelent. Drámáját, a Cigányokat Máté Gábor rendezésében hat évig játszotta a budapesti Katona József Színház. A Vígszínház mutatta be Molnár Ferenc világsikerének színpadi verzióját, A Pál utcai fiúkat, amelynek szövegkönyvét Grecsó Krisztián jegyzi. 2018-ban a MASZK Egyesület szervezésében a Megyek utánad című regényből készült színdarab ősbemutatóját pedig Szegeden tartották. 2002-ben Faludy- és Bródy Sándor-díjat kapott, 2004-ben Déry Tibor-díjjal, 2006-ban pedig József Attila-díjjal tüntették ki. Tavaly a Szegeden játszódó Vera című regényével – amelynek címszereplőjét Grecsó saját személyiségéből építette fel –, idén pedig a Magamról többet című művével elnyerte a Libri irodalmi közönségdíját. Grecsó Krisztián feleségével, Árvai Judittal, és kislányukkal, Hannával Újlipótvárosban él.

Grecsó Krisztián „Magamról többet” című könyve megkapta májusban a Libri Könykiadó irodalmi közönségdíját, valamint a díjjal járó 2 millió Ft-ot és 30 millió Ft értékű reklám- és médiaszolgáltatást. Ezt az irodalmi díjat 2016-ban alapították, az előző év legjobb szépirodalmi könyveit ismerik el vele, cél, hogy felhívják a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire. 2021-ben a szakmai zsűri egy regényt, míg a közönség egy verseskötetet emelt ki a tíz döntős mű közül. A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet 212 képviselője tett javaslatot, hogy a 2020-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve mikre szavazhasson közönség. A közönségdíjra csaknem 21 ezren szavaztak.

Hogyan alakítják a történeteink azt, akik vagyunk? A Magamról többet versei erre a kérdésre keresik a választ, a magyar költészet nagy hagyományú számvetéseit – többek között Babits, Pilinszky, József Attila verseit – felidézve. Csakhogy a kötet tanulsága szerint soha nincs jó alkalom a számvetésre, a leltárakat mindig újra és újra el kell készíteni. Hogyan tudunk úrrá lenni az élettörténetünkön, ha sem a rossz, sem a jó életeseményekre voltaképpen nincsen ráhatásunk, ha a szerencse és a balszerencse egyaránt megjósolhatatlan? Grecsó Krisztián megrázó Balázsolás-ciklusa és felemelő apaság-versei az olvasót saját életének kérdéseivel is szembesítik. A Mellettem elférsz és a Vera szerzője ezzel a kötettel tizenkilenc év után tér vissza pályakezdő műfajához, a vershez.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató