Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

MTI archív fotók a Szegvár Online-on is

2 938

Három hónappal ezelőtt hirdette meg a Szegvárért Egyesület a „Fogadj örökbe egy fotót” adománygyűjtő akcióját. A felhívás sikeres volt, 3 hét alatt teljesült a cél, s a beérkezett pénzadományokból a Magyar Távirati Irodától lett megvásárolva 26 olyan digitális fotó, amelyek Szegvárhoz kapcsolódnak.

Az MTI jogutódja, az MTVA fotóarchívuma 282 ezer fotót tartalmaz, szegvári témájú képeket 1952-től találtunk 2014-ig. A képek első körben a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban jelentek meg, s mától a Szegvár Online-on is elérhetők az alábbi képgalériában.

A III. Magyar Békekongresszus. Budapest, 1952. november 22.
A III. Magyar Békekongresszus. Budapest, 1952. november 22. Kocsis György gazdasági szaktanár, szentesi küldött, Andricska Jánosné kiskőrösi egyénileg dolgozó parasztasszony, Valencsák János, a néphadsereg ezredese, Bács-Kiskun megye küldötte, Pióker Ignác, az Egyesült Izzó Kossuth-díjas sztahanovista gyalusa és Bárány Mihály szegvári egyénileg dolgozó paraszt beszélgetnek egymással a III. Magyar Békekongresszus szünetében a Sportcsarnokban. Magyar Fotó: Munk Tamás.
Lottó nyeremény autó átadása. Budapest, 1957. július 26.
Lottó nyeremény autó átadása. Budapest, 1957. július 26. A Lottó tárgynyeremény sorsoláson kisorsolt Wartburg személygépkocsit tisztítják és rendszámmal látják el egy garázs dolgozói, mielőtt Szűcs Erzsébet 20 éves szegvári lakos, a Kendergyár dolgozója átveszi a nyereményét. MTI Fotó: Jármai Béla. A lottósorsjegyeket 1957. február 13-tól kezdték árusítani. 1957. február 20-án már több mint százezer szelvény érkezett be. Az első sorsolást 1957. március 7-én tartották. Az alapjáték 3,30 forintos részvételi díjából a 3 forint 50 százaléka adta a nyereményalapot, 10 százalék pedig a jutalomsorsolás nyereménytárgyainak beszerzését szolgálta. MTI Fotó: Jármai Béla
Épület felújítás takarékszövetkezeti kölcsönből. Szegvár, 1957. augusztus 24.
Épület felújítás takarékszövetkezeti kölcsönből. Szegvár, 1957. augusztus 24. Asszonyok meszelik Szeri Sándor házának falát. A házat a takarékszövetkezetnél felvett kölcsönből tatarozták és építették át. MTI Fotó: Fehérváry Ferenc.
Őszi szántás. Szegvár, 1957. augusztus 24.
Őszi szántás. Szegvár, 1957. augusztus 24. Sinka Pál, a mindszenti gépállomás traktorosa Szőke Béla egyéni gazda földjén szánt. MTI Fotó: Fehérváry Ferenc.
Termelőszövetkezeti elnökképző iskola. Zsámbék, 1957. szeptember 2.
Termelőszövetkezeti elnökképző iskola. Zsámbék, 1957. szeptember 2. Sok Ödön tanár (j) Nagy Gyulával, a hódmezővásárhelyi Viharsarok Termelőszövetkezetből (Tsz) és Terhes Istvánnal, a szegvári Puskin tsz-ből érkezett hallgatókkal beszélget a Termelőszövetkezeti elnökképző iskola bejárata előtt. MTI Fotó: Bajkor József.
Disznótoros Karácsonyra I. Budapest, 1957. december 19.
Disznótoros Karácsonyra I. Budapest, 1957. december 19. Takács Pál, a 70-es posta 122-es csomagkézbesítője a Turcsányi család karácsonyi csomagját kézbesíti, melyben a szegvári nagybácsi küldött disznótorost. MTI Fotó: Fehérváry Ferenc.
Disznótoros Karácsonyra II. Budapest, 1957. december 19.
Disznótoros Karácsonyra II. Budapest, 1957. december 19. A Török utcában lakó Turcsányi család Szegvárról kapott disznótorost a karácsonyi csomagban, melyet Takács Pál, a 70-es posta 122-es csomagkézbesítője hozott. MTI Fotó: Fehérváry Ferenc.
Disznótoros Karácsonyra III. Budapest, 1957. december 19.
Disznótoros Karácsonyra III. Budapest, 1957. december 19. Turcsányi család gyerekei örülnek a Szegvárról érkezett disznótorosnak. A csomagot Takács Pál, a 70-es posta 122-es csomagkiszállítója kézbesítette. MTI Fotó: Fehérváry Ferenc.
Háztáji sertéshizlalási mozgalom. Szegvár, 1961. június 3.
Háztáji sertéshizlalási mozgalom. Szegvár, 1961. június 3. Puskás Béla a Hunyadi Termelőszövetkezet tagja eteti sertéseit. A gazda öt háztáji sertés hizlalására kötött szerződést, mert minden átadott hízó után a tsz-től 100 négyszögöl kukoricával bevetett területet kap, amelynek értékét az év végén leszámítják a keresetéből. Az állam pedig, két és fél mázsa morzsolt kukoricával segíti sertésenként, 210 forintos áron. A fábiánsebestyéni Hazafias Népfront és a Kinizsi Termelőszövetkezet kezdeményezésére háztáji sertéshizlalási mozgalmat kezdeményeztek Csongrád megyében, melynek célja, hogy minden háztájiban legalább egy sertést hizlaljanak közfogyasztásra. MTI Fotó: Bereth Ferenc.
Falumúzeum I. Szegvár, 1962. április 2.
Falumúzeum I. Szegvár, 1962. április 2. Diákok berendezik régi szegvári bútorokkal a Falumúzeum egyik szobáját. MTI Fotó: Tóth Béla.
Falumúzeum II. Szegvár, 1962. április 2.
Falumúzeum II. Szegvár, 1962. április 2. Diákok nézik a kiállított évszázados szegvári edényeket a Falumúzeumban. MTI Fotó: Tóth Béla.
Falumúzeum III. Szegvár, 1962. április 2.
Falumúzeum III. Szegvár, 1962. április 2. Diákok nézik a kiállított évszázados szegvári edényeket a Falumúzeumban. MTI Fotó: Tóth Béla.
Lovas postás a tanyákon. Csongrád megye, 1962. április 9.
Lovas postás a tanyákon. Csongrád megye, 1962. április 9. Gila Ferencné átveszi a részére érkezett levelet Szarvas Antal szegvári lovas postástól. A Csongrád megyei szegvári járásban három lovas postás látja el a tanyavilágot. MTI Fotó: Marosi László.
Kémény tetején fészkelő gólyacsalád I. Szegvár, 1962. július 23.
Kémény tetején fészkelő gólyacsalád I. Szegvár, 1962. július 23. MTI Fotó: Sziklai Dezső.
Kémény tetején fészkelő gólyacsalád II. Szegvár, 1962. július 23.
Kémény tetején fészkelő gólyacsalád II. Szegvár, 1962. július 23. MTI Fotó: Sziklai Dezső.
Szegvári szélmalom I. Szegvár, 1962. szeptember 17.
Szegvári szélmalom I. Szegvár, 1962. szeptember 17. Felújításra vár a 160 éves, a 19. században épített szegvári szélmalom, Csongrád megye legöregebb szélmalma. A tervek szerint az Országos Műemléki Felügyelőség még ebben az évben megkezdi az épület helyreállítását. MTI Fotó: Tóth Béla.
Szegvári szélmalom II. Szegvár, 1962. szeptember 17.
Szegvári szélmalom II. Szegvár, 1962. szeptember 17. Felújításra vár a 160 éves, a 19. században épített szegvári szélmalom, Csongrád megye legöregebb szélmalma. A tervek szerint az Országos Műemléki Felügyelőség még ebben az évben megkezdi az épület helyreállítását. MTI Fotó: Tóth Béla.
Kenderfeldolgozás. Szegvár, 1965. szeptember 12.
Kenderfeldolgozás. Szegvár, 1965. szeptember 12. A kendergyár kisvonata kendert szállít az áztatóalagútba. MTI Fotó: Tóth Béla.
Fűzfavessző koporsó készítés I. Szegvár, 1970. július 3.
Fűzfavessző koporsó készítés I. Szegvár, 1970. július 3. Férfiak fonják a fűzfavessző koporsót. Az ország lápos, mocsaras vidékein régi szokás volt hajdanában, hogy a halottakat gyékény vagy vessző koporsóban temették el. A fűzfavesszőből készült koporsót a halott hozzátartozói fonták, kötötték. Szegvár községben még ma is készülnek ilyen koporsók. MTI Fotó: Németh Tamás.
Fűzfavessző koporsó készítés II. Szegvár, 1970. július 3.
Fűzfavessző koporsó készítés II. Szegvár, 1970. július 3. Férfiak fonják a fűzfavessző koporsót. Az ország lápos, mocsaras vidékein régi szokás volt hajdanában, hogy a halottakat gyékény vagy vessző koporsóban temették el. A fűzfavesszőből készült koporsót a halott hozzátartozói fonták, kötötték. Szegvár községben még ma is készülnek ilyen koporsók. MTI Fotó: Németh Tamás.
Fűzfavessző koporsó készítés III. Szegvár, 1970. július 3.
Fűzfavessző koporsó készítés III. Szegvár, 1970. július 3. Filmre veszik, ahogy fűzfavesszőből kötik a halott hozzátartozói a koporsót az ország lápos, mocsaras vidékeinek régi szokása alapján. MTI Fotó: Németh Tamás.
Fűzfavessző koporsó készítés IV. Szegvár, 1970. július 3.
Fűzfavessző koporsó készítés IV. Szegvár, 1970. július 3. Férfi áll a csónakban, kezében a fűzfavesszők, melyekből koporsó készül. Az ország lápos, mocsaras vidékein régi szokás volt hajdanában, hogy a halottakat gyékény vagy vessző koporsóban temették el. A fűzfavesszőből készült koporsót a halott hozzátartozói fonták, kötötték. Szegvár községben még ma is készülnek ilyen koporsók. MTI Fotó: Németh Tamás.
Fűzfavessző koporsó készítés V. Szegvár, 1970. július 3.
Fűzfavessző koporsó készítés V. Szegvár, 1970. július 3. Fűzfavesszőből kötik a halott hozzátartozói a koporsót az ország lápos, mocsaras vidékeinek régi szokása alapján. MTI Fotó: Németh Tamás.
Primőrtermesztés termálvíz fűtéssel. Szentes, 1976. január 17.
Primőrtermesztés termálvíz fűtéssel. Szentes, 1976. január 17. A szentes környéki termelőszövetkezetek téli zöldségtermesztése a legfejlettebb az országban. Különösen a szentesi Árpád és a szegvári Puskin tsz él a termálvíz hasznosításával. A szentesi Árpád 6,2 hektár üvegfelület és 20 hektár fűtött fólia alatt, a szegvári Puskin 3,5 hektár üveg és 6,5 hektár fűtött fóliasátor alatt termel primőr zöldséget. Szentesről 150 ezer csomó retek kerül a napokban a piacokra. A szegváriak 1600 mázsa uborkát és 5 millió hegyes erős paprikát szállítanak a primőr szezonban a kereskedelemnek. MTI Fotó: Fehérváry Ferenc.
Falumúzeum. Szegvár, 2006. június 25.
Falumúzeum. Szegvár, 2006. június 25. Szegényparaszti szoba a XIX-XX. század fordulójáról a régi gazdatiszti házban berendezett Falumúzeumban. MTVA/Bizományosi: Gyukics Péter.
Hogy volt!? – Grecsó Krisztián. Budapest, 2014. február 20.
Hogy volt!? – Grecsó Krisztián. Budapest, 2014. február 20. Grecsó Krisztián író a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt. A Duna TV retróműsora az MTV archívumára épül, de nem kívánságműsor, hiszen az archívum rejtett kincseit nem csak eredeti formájukban idézi meg a sorozat. A műsorvezetők a Hogy volt!? stúdiójában mindenkit vendégül látnak az egykori alkotók közül, aki még mesélhet a hazai televíziózás első fél évszázadáról. Grecsó Krisztián (Szegvár, 1976. május 18. –) Déry Tibor-díjas (2004) és József Attila-díjas (2006) költő, író.
Ezt a posztot ide kattintva megtalálod a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban is.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató