Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Jön a parlagfű kommandó

2 225

Településünkön a Szegváriak Szegvárért Közösségfejlesztők Egyesületének voltak korábban parlagfű mentesítéssel kapcsolatos programjai, ezek az archív összefoglalók megtekinthetők az alábbi hivatkozásokon.

Az alacsony hőmérsékletek és a száraz talaj miatt a parlagfű csírázása az átlagosnál lassabb, vontatottabb volt, az időjárás lassította a fejlődését is. A lokálisan lehulló csekélyebb mennyiségű csapadék hatására indultak be a kisebb kelési hullámok. A parlagfű jelentősebb kelése az ország nagy részén május közepére, végére esett, amikor csapadékosabb volt az időjárás. A csapadék eloszlása azonban nem volt egyenletes, sokszor csak szórványosan, foltokban hullott nagyobb mennyiségű eső. Egész tavasszal jellemző volt a gyakori, erős északi, északkeleti szél, ami tovább szárította a talajt és hátráltatta a növények fejlődését.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben a kapás növényekkel elvetett táblákon, továbbá a kiritkult táblarészeken, a mezőgazdaságilag elhanyagolt területeken fordul elő. Fontos tudni, hogy tavaly megszűnt a július elsejei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak tehát folyamatosan, gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanjukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenn kell tartaniuk figyelmeztetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Parlagfűirtás Szegváron, 15 évvel ezelőtt

A korábbi előírások szerint a parlagfű elleni védekezést elmulasztó földhasználókat csak az adott év július elsejét követően lehetett felelősségre vonni. A tavalyi törvénymódosítás értelmében azonban a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség mindenki számára. Azokon a területeken, ahol a földhasználó ennek nem tesz eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, egyúttal pedig növényvédelmi bírságot szab ki. A bírság legkisebb bírság tizenötezer Forint lehet, s akár ötmillió Forintig is terjedhet. A NÉBIH a parlagfűvel kapcsolatos lakossági megkeresések könnyebb kezelhetősége érdekében minden évben elindítja a Parlagfű Bejelentő Rendszert (PBR). A lakossági felhasználók a rendszerben megjelölhetik a parlagfűvel borított területeket, amiről a rendszer belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, külterület esetében pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld jelzést.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató