Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A művészi ábrázolás titkai

1 909

Különleges beszélgetésen vettünk részt 27-én este a Művelődési Házban. Hogy létrejött, már annak is története van. 
Két éve, a Kastély-beli alkotótábor szervezésekor kerestük először meg Szűcs Árpád festőművész urat, a Móra Ferenc Múzeum volt osztályvezető főrestaurátorát. Örömmel jött Szegvárra, és első dolga lett, ismerkedni a faluval. A Kurca folyócska, partjainak szépsége még akkor megihlette, és azóta 6 „Kurcás” festmény született. Ráéreztem a lehetőségre, így tavaly nyáron néhány fényképfelvétel is készült, ugyanarról a partszakaszról, amely a művészre leginkább hatással volt. Érdekes ötletként merült ugyanis föl, mi lenne, ha a festményeket sorba állítva, és még a fotókkal is megtoldva, valaki elemezné nekünk, hogyan változik a forma, a felszín úgy az alkotásokon, hogy valahol a lényeg ugyanaz. Olyan embert kerestünk rá, aki jártas az ilyenfajta elemzésekben, és meg is találtuk Tandi Lajos művészeti író személyében, aki egyébként a Szeged című folyóirat főszerkesztője.
A megálmodott képértelmezés mindnyájunk számára átlátható módon, mégis magas színvonalon kerekedett ki a kedves és közvetlen embernek megismert Tandi Tanár úr előadásából, olyannyira, hogy beláttuk, a festmények változásai bizony nem csak felszíniek. Minden részlet hozzájárul ahhoz, hogy a mondanivaló is változzon. A Kurca pedig téma, eszköz, e képenként változó mondanivaló kifejezésére.
A Két művész, a festő és az író, önmagát, tehetségét, tudását sugározva nagyon szép és tanulságos órát adott nekünk. 
Legközelebb, március 6-án kedden 17 órától, Dr. Trogmáyer Ottó muzeológus professzor mesél minden érdeklődőnek a régészet kalandos oldaláról. Ne hagyják ki!

5 photos

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató