Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A Művelődési Ház hírei, programajánlatai

2 019

„Itt van az ősz, itt van újra”

Híreink a közművelődési területéről

Október 7-én népzenei minősítő (régiós és országos szinten) volt a Művelődési Házban. Közel 220, a népzenét kedvelő és mívelő dalos és zenész érkezett a gyönyörű, napsütéses reggelen Szegvárra.
A „Népdalkörök, népzenei együttesek, énekes és hangszeres szólisták 14. térségi és országos minősítőjén” a főszervezők részéről a Csongrád Megyei Közművelődési Tanácsadó Központból Ocskó Margit igazgató, Kovács Szilvia, és Kordás Andor érkezett.
Szenczi Sándorné leköszönő, és Gémes László, új polgármesterünk szép gesztusként együtt nyitotta meg a rendezvényt.
A népzenei minősítőt a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége: a Kóta indította útjára szakmai hátteret is biztosítva a művészeti csoportok, egyének megmérettetéséhez. Ez alkalommal Csongrád megyében, itt Szegváron mutatkozhattak be a szakértő zsűri előtt, amelyet a KÓTA delegált. Tagjai voltak:
A zsűri elnöke Birinyi József, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – a Kóta társelnöke,
A zsűri tagjai: Dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató, a Kóta tiszteletbeli elnöke, és Hajdú Ágota népzeneoktató volt.
Felhívásunkra összesen 19 csoport és egyéni előadó jelentkezett.
A verseny három részből állt. Az első részben az országos szinten minősülők vettek részt. A zsűri meghallgatta a produkciókat, majd értékelte azokat.
Ezt követően szünet következett, majd 11.30 perckor elkezdődött a második blokk. Ebben és az ezt követő részben is a térségi szinten minősülök vettek részt.
A házigazda szerepet a Rozmaring népdalkör tagjai vállalták.
15 órakor kezdődött az utolsó rész, amely befejeztével a zsűri meghozta döntéseit, majd az eredményhirdetés következett. Ezek után a csoportok vezetőinek és a szólistáknak lehetőségük nyílt egy szakmai konzultációra a zsűri tagjaival.
Az alábbiakban megtekintheti a kedves olvasó, hogy mely dalosok és zenészek mérették meg magukat Szegváron:

1. Korom Péter – Hódmezővásárhelyről érkezett. A Búzavirág Citerazenekar tagja. Szatmári népdalokat és sárközi táncokat adott elő citerán.
2. A tömörkényi Rozmaring Népdalkör és Citerazenekar. A csoport 2001-ben alakult, vezetőjük Seres Dániel. Dél-alföldi és Galgavidéki dalokat adtak elő.
3. Zöldi Lászlóné tekerőn adott elő dalokat. Felkészítő tanárai: Havasréti Pál és Balla Tibor.
4. A Kéknefelejcs Népdalkör 2003-ban alakult. Csanytelekről érkeztek, csanyteleki és summás népdalokat énekeltek. Vezetőjük Forgó Jánosné.
5. Fodor László, az Algyői citerazenekar tagja. Tiszai dalcsokrot adott elő citerán.II. Blokk 11.30 – 14.00 óráig1. Palóc dalcsokrot adott elő a Csengelei Népdalkör és Citerazenekar. 1995-ben alakultak, vezetőjük Rényi László.
2. A Balotaszállási Gyermek Citerazenekar tagjai 2003 óta zenélnek együtt. Vezetőjük Földes Ferenc. Produkciójuk címe: Népélet dalai.
3. Kozhenz Kálmán Szegedről Pásztor dalokat énekelt.
4. Az üllési Rézhúros Banda 2002-ben alakult. Vezetőjük Juhari László. Palóc és Somogyi dallamokat adtak elő.
5. Az Aranypáva Népdalkör Hódmezővásárhelyről 2004-ben alakult, vezetőjük, Vecsey Györgyike Rózsa. Pest – Pilis – Solt – Kiskun és Szatmári gyűjtést adtak elő.
6. Az Estike Népdalkör Üllésről érkezett, 2004-ben alakult, vezetőjük Juhari László. Bodrogközi dallamokat, Nyitra és Hont megyei valamint Csallóközi dallamokat adtak elő.
7. A szegedről érkezett Hóvirág Nyugdíjas Népdalkör 2004-ben alakult, vezetőjük Kothenz Kálmán és Tokodiné Kun Zsuzsanna. Árvízi és szerelmes dalokat adtak elő.III. Blokk 15.00 – 17.30 óráig1. A szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Margaréta Citerazenekara 2002-ben alakult meg. Somogyi táncokat és egy szüreti mulatságot hallottunk tőlük. Felkészítőjük: Mélykútiné Németh Kornélia
2. Virág Bálintné Hódmezővásárhelyről érkezett. Bartók és Kodály által gyűjtött felvidéki és bordalokat énekelt.
3. Az eperjesi Kéknefelejcs Népdalkör 2004-ben alakult. Vezetőjük Szolnokiné Molnár Éva. Dél-alföldi és Galgamenti népdalokat énekeltek.
4. Dömsödi Teréz Szentesről érkezett. Felcsíki népdalokat énekelt.
5. A Susáni Szabadság Olvasókör Aranykalász Népdalköre Hódmezővásárhelyről érkezett. A népdalkör 2000-ben alakult meg vezetőjük Bozóki Katalin. Dél-alföldi és Palóc népdalcsokrokat adtak elő.
6. Az utolsó fellépő a mindszenti Alkony Népdalkör volt, akik 1996-ban alakultak, vezetőjük Dr. Zsótér Istvánné. Dalcsokruk címe: Borúra Derű.
A résztvevők Jenei Kriszta és Kovács Lajos múzeumvezető vezetésével megtekinthették a Szélmalmot, és a Falumúzeumot., megkóstolhatták Ágoston Antalné Teri néni kemencében sült kalácsát, és pogácsáját.
Köszönjük szépen minden közreműködő segítőnek a munkát, s további sok sikert kívánunk a résztvevőknek.

Október 8-21. között Kulbert György faszobrász kiállítását a Községi Könyvtárban tekinthették meg az érdeklődők Múlt és jelen címmel. A Községi Könyvtárban rendezett első bemutatkozásának 11. évfordulóján néhány jellemző alkotását láthatták. A megnyitón az alkotó ízelítőt adott zenei pályafutásából. A Meglepetésként Dr. Lehoczky János és Nagy Sándorné Kulbert alkotások tulajdonosai meséltek a hozzájuk fűződő érzelmeikről. Vendége: Szűcs Zoltán szegvári amatőr költő, az est házigazdája a Kultúra Pártolók Köre volt.

Októberben drogellenes és egészségmegőrző programsorozat zajlott. 2006-ban nyolcadik alkalommal került megrendezésre a programsorozat. A felső tagozatos gyermekek rendhagyó drámafoglalkozásokon, egészséges táplálkozásra motiváló tevékenységben , és beszélgetéseken vehettek részt a hét folyamán. A programsorozatban az együttműködéseken keresztül bekapcsolódtak a mindszenti nyolcadikosok is. A rendezvénysorozatot az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium támogatta.

„Elképzelni, hogy milyen lehet valaki másnak lenni – ebben rejlik az emberiesség lényege. Ez a részvét, az együttérzés alapja, a morál kiindulópontja.” (Ian McEwan)

A Káva Kulturális Műhely Budapest első, és Magyarország legnagyobb színházi nevelési társulata. Az ország különböző pontjain 9-21 éves, sok esetben hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok közösségeivel dolgozunk. A társulat működésének első kilenc évében több mint 46 000 fiatal vett részt foglalkozásainkon. Olyan komplex színházi nevelési, valamint drámapedagógiai és színházi eszközöket alkalmazó foglalkozásokat tartunk, amelyekben a résztvevőkkel közösen társadalmi, erkölcsi vagy lélektani problémákat vizsgálunk meg cselekvésen keresztül. A résztvevők nem csak megfigyelői, hanem írói, rendezői és szereplői is a közös történetnek, amely a színész-drámatanárok irányítása mellett helyzetek, érzések, gondolatok közös eljátszásával, megjelenítésével születik.
A gyerekekkel és fiatalokkal végzett munkánkban a színházat és a drámát eszközként használjuk, a cél minden esetben a probléma megértésének elmélyítése. Programjaink során törekszünk a magas esztétikai és színházi minőségre, ezzel együtt olyan fontos társadalmi vagy erkölcsi problémákkal foglalkozunk, mint például a drogprevenció, fiatalkori bűnmegelőzés, diszkrimináció, agresszió és kitaszítottság kezelése, roma fiatalok integrációja, enyhén sérült gyerekek és fiatalok reintegrációja.
A színházi nevelés és a drámapedagógia hazai és közép-európai elterjesztésére, a módszerben rejlő újabb és újabb lehetőségek feltárására módszertani műhelyt működtetünk. Segítjük új színházi nevelési társulatok létrejöttét itthon és határon túl, kísérleti programjainkkal az oktatás, az ifjúsági munka és a szociális ellátás egyre több területén terjesztjük el a drámapedagógia alkalmazását.
Szakmai vezető, színész-drámatanár: Takács Gábor
Színész-drámatanárok, programvezetők: Bori Viktor, Gyombolai Gábor, Kardos János, Milák Melinda, Patonay Anita, Romankovics Edit, Sereglei András.
A Flashback című komplex drámafoglalkozás a 7.a. osztály tanulóival zajlott. Ez egy színházi nevelési program a 14 éves korosztály számára a kábítószerezésről. A program a képregény világát használja. Történetünk a 16 éves Darázsról szól, aki „ráállt az anyagra”, lelkileg és testileg tönkrement. A képregény kockái eddigi életének fontos pillanatait rögzítik gyerekkorától az elvonóig. Programunk arra az időszakra koncentrál, amikor Darázs szert vált, vagyis a marihuánás cigaretták után egyre durvább anyagokkal próbálkozik. A játékok során azt vizsgáljuk, hogyan változik ő maga, hogyan változnak emberi kapcsolatai, melyek a legmélyebb pontok ebben a zuhanásban. Történetünk végén a fiú kap egy esélyt (reméljük, nem a legutolsót) a folytatásra. A vonat, amire felszáll, bárhová elviheti. Haza is, az ismeretlenbe is.
„Egy reggel kicsit betegen ébredtem. Bementem a fürdőszobába, hogy belőjem magam. Már jó ideje szurkáltam a vénát. A tű kétszer eldugult. Vér folyt le a karomon. Az anyag átjárta a testem… Az álomnak vége volt. Ránéztem a könyökhajlatomtól a csuklómig lefolyt vérre. Hirtelen nem is tudom, miért megsajnáltam a megrongált vénákat és szöveteket. Gyöngéden letöröltem a vért a karomról. Le fogok állni” – mondtam hangosan.” (részlet az egyik színházi jelenet szövegéből).Novemberi programok- November 1. Zárva tartás
– November 2. 14 óra Őszi alkotóház és játékos vetélkedés a művelődési házban
– November 5. 15 óra Fafaragó szakkör, és fürge ujjak kötő klub
– November 5. 16 óra a Vidám Cirkusz előadása a Művelődési Házban

Az őszi szünetben is működnek Teleházi szolgáltatásaink a nyitva tartási időben.
Sok szeretettel várnak a Belevaló klub tagjai, valamint a Könyvtár és a Művelődési Ház munkatársai. Töltsd hasznosan Te is az őszi szüneted!

– November 8-án 17 órakor akkreditált, 60 órás angol nyelvi tanfolyam indul. Érdeklődni Kovács Ildikónál lehet.
– November 12. Tangóharmonikás szakmai nap
– November 18. Forray-s bál a játszótérért a Forray Máté Általános Iskola szervezésében
– November 19. Kirándulás Szabadkára
– November 25. Katalin bál a Szép Öregkor Nyugdíjas Klub szervezésében.
– Figyelem! 2006. december 23-án 16 órakor szegvári fotósok kiállítása nyílik a Művelődési Ház Napfény Galériájában. A kiállítást Zbigniew Głuszczak koordinálja. Önt is szeretettel várjuk..- Színházrajongók figyelem! December 8-án 14 órakor autóbuszt indítunk a Disney On Ice társulat Princess ClassicsJégrevüre.
A lenyűgöző előadás a Disney hét klasszikussá vált hercegnőmeséjének legfelemelőbb pillanatait mutatja be, így egy produkcióban elevenedik meg a jégen Hamupipőke, Aladdin és Jázmin, a Kis Hableány, a Csipkerózsika, a Szépség és a Szörnyeteg, Mulan és persze Hófehérke és a Hét Törpe.
Nyugat-Európát már hosszú évek óta izgalomban tartó amerikai A világszínvonalú jég-show hatalmas díszletek között, látványos koreográfiával és fényjátékkal, egy egész estés történetben jeleníti meg a hercegnők meséit, és kalandjait. Így lehetnek a nézők részesei egy mágikus utazásnak – repülhetnek Jázminnal az arab kastélyok között, együtt úszhatnak Ariellel a víz alatti királyságában, vagy segíthetnek Csipkerózsikát feloldozni a gonosz átok alól. Jegyárak: 6400 – 4300 – 3200 – 2300 Ft. Az útiköltség: 3000 Ft. ( A létszámtól függ.) Érdeklődni és jelentkezni Kis Juhász Hargitánál (30)912-0976, és Kovács Ildikónál (63)364-816 és a szegvarekimuv@fremail.hu címen lehet november 15-ig a jegyár befizetésével.

– 2006. december 27-én a Három testőr című musical megtekintésére a budapesti Kongresszusi Központba szervezünk színházbuszt. A részvételi díj: 6700 Ft. Érdeklődni és jelentkezni a jegy árának befizetésével lehet a Művelődési Házban.

– Az Operaházba szervezünk kirándulást, egyenlőre még üres helyekkel.
Fafaragó szakkörindult a Művelődési Házban (Szegvár, Régiposta u. 1.). A szakkört Kulbert György fafaragó vezeti. A szakkör vezetője bevezeti az érdeklődőket a fafaragás rejtelmeibe. A szakkör látogatható korra és nemre való tekintet nélkül vasárnaponként 15 órakor.„Fürge ujjak” Kötő Klubindult a Művelődési Házban. A klubvezető Muzsik Sándorné Zsóka, aki bevezeti az érdeklődőket a kötés fortélyaiba. A klub létrejöttét fonállal támogatja a Fürge Ujjak szerkesztősége. A Klub vasárnaponként 15 órai kezdettel tartja foglalkozásait.
– A Hastánc Klub vasárnaponként 17 órától a Művelődési Házban Kulbertné Fúvó Andrea lelkes vezetésével zajlik. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
– Az Életmód Klub az alábbi időpontban tartja foglalkozását gyermekfoglalkoztatóval egybekötve: november 2. Emésztés, avagy ami a nyelés után történik a szervezetünkben; november 16. „Hogyan szabaduljunk meg a kalóriabombáktól, melyek ducivá formálnak, és megfosztanak bennünket az önbizalomtól?”; november 30. A fehérje, szertefoszlott mítoszok? Várunk minden érdeklődőt!< id=10>
Bevásárló út Szabadkára2006. november 19-én reggel 5.15 órakor. Részvételi díj
2000 Ft. Érdeklődni és jelentkezni Kovács Ildikónál lehet személyesen, vagy a (63)364-816-os telefonszámon a részvételi díj befizetésével 2006. november 15-ig.
– Újra akkreditált Drámajáték-vezetői tanfolyamot hirdetünk 2006. őszére. Kísérjék figyelemmel plakátjainkat!
– Vegyék igénybe szolgáltatásainkat, rendezzék a Művelődési Házban családi eseményeiket. Igényeljék asztalainkat, székeinket rendezvényeikre!

Szilveszter a Művelődési Házban

A nagy sikerre való tekintettel az Egyesített Közművelődési Intézmény munkatársai 2006-ban is családi hangulatú Szilveszteri mulatsággal szeretné zárni az esztendőt, az Ön jelenlétében. Érdeklődjön a részletekről a Művelődési Házban.

– 2007. január 13-án Szegváron is bemutatkozik a vajdasági Martonosi Révész együttes.

A Művelődési Ház nyitva tartása:

– Hétfő: 9- 20 óráig
– Kedd: 11-20 óráig
– Szerda: 9- 20 óráig
– Csütörtök: 9- 20 óráig
– Péntek: 14-20 óráig
– Szombat: Zárva
– Vasárnap: 15-20 óráig

A hivatalos nyitva tartástól eltérni csak a Művelődési Ház munkatársaival egyeztetve lehet. Kérjük szíves megértését!

2006-ban – mint már bizonyára tudják – Teleház létesült a Művelődési Házban a Kurca-Völgye Egyesület és a Fiatal Gazdák Országos Szövetsége közreműködésével. Az eMagyarország pont bővült ki gépekkel és szolgáltatásokkal.
Érdeklődjön személyesen a lehetőségekről! Kérjük, hogy óvja a berendezéseket, s erre figyelmeztesse társait is! A Művelődési Ház nyitva tartási idejében vehetik igénybe szolgáltatásainkat!
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Érdeklődjenek személyesen, vagy a (63)364-816-os telefonon, mely üzenetrögzítőként és fax-készülékként is működik. A Művelődési Ház e-mail címe: szegvarekimuv@freemail.hu.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató