Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegvár Nagyközség Polgármesterétől…

1 879

Tisztelt Polgártársak!

Az alábbiakban tájékoztatom Önöket falunk életének néhány fontosabb eseményéről, közös feladatainkról.

1. A Csongrád megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás Szentes kerületi fő-állatorvosa 2006. április 13-tól 2006. május 4-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. A zárlat ideje alatt az ebeket megkötve kell tartani. Közterületen csak pórázon vezetve, szájkosárral lehet az ebeket sétáltatni. Állatok (minden fajta!) legeltetése a zárlat ideje alatt szigorúan tilos! (Az intézkedés oka a rókák veszettség elleni, csalétekbe csomagolt vakcinával történő immunizálása. A vakcinát repülőgépes kiszórással juttatják ki.)

2. A területi fő-állatorvos úr felhívja az érintettek figyelmét, hogy a fél évesnél idősebb lovak (pónik is!) vérvételezése kötelező. Aki ennek a kötelezettségének még nem tett eleget, haladéktalanul keresse ez ügyben a helyi állatorvost.

3. Az új szentesi Volán pályaudvar átadása után Képviselő-testületünk – a rendszeresen utazók kérésére – megkereste a Tiszavolán illetékeseit abban az ügyben, hogy a Szentesről Szegvár felé induló autóbuszok kocsiállása felett nincs tető, az ott várakozókat semmi sem védi az időjárás viszontagságaitól. Ígéretet kaptunk arra, hogy megoldást keresnek a problémára. Tájékoztatjuk a Volán járműveit igénybe vevőket, hogy a közelmúltban történt ismételt érdeklődésünkre közölték: hamarosan megszületik a megoldás, készülnek a tervek.

4. Mint korábban tájékoztattuk Önöket, településünk Csongrád, Szentes Kistérség településeivel és Mindszenttel együtt közös pályázatot nyújtott be az AVOP LEADER+ néven ismertté vált pályázati forrásra. A próbálkozás sikerrel járt, 90 millió forintot nyertünk az Alsó-Tisza menti PritavitCa Akciócsoporttal. A pályázat célja a falvakban megtermelt paradicsompaprika és a hegyes erős paprika biztos felvevő piacának megteremtése, a megtermelt zöldség állandó, kiváló minőségének biztosítása. Ebből az összegből a következő körben a gazdacsoportok pályázhatnak majd a helyi minőségellenőrző rendszerek kiépítésére. E pályázat feltételeiről időben tájékoztatni fogjuk Önöket. A nyertes települések, így mi is LEADER közösség feliratú táblát kaptunk, ezt a községhatárt jelző tábla mellett helyezzük el.

5. Arról is tájékoztattuk már Önöket, hogy a Csongrád és Szentes Kistérségek települései, valamint Mindszent által létrehozott társulás megnyerte a széles sávú internet-hálózat kiépítésére benyújtott pályázatot. A teljes beruházás előreláthatólag októberre fejeződik be, és minden bizonnyal a nagy sebességű és korlátlan internet-használat díjának jelentős csökkenését fogja eredményezni.

6. A Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanácshoz pályázatot nyújtott be önkormányzatunk a belterületi buszvárók cseréjének költségeire. A döntés a közeljövőben megszületik, s ha kedvező lesz, a nyár folyamán szeretnénk a munkát elvégezni.

7. Előző tájékoztató lapunkon olvashatták a felhívást a volt bölcsőde épületében indítandó foglalkoztatóról. Összesen 13 látáscsökkent polgártársunk jelentkezett munkára. A vállalkozó kérte, hogy a választások után keressük ismét ez ügyben.

8. A közelmúltban számolt be a rendőrség a képviselő-testületnek a szegvári közbiztonság helyzetéről. Ott merült fel ismét a faluban kiépítendő térfigyelő-rendszer kérdése. Új rendőrünk, Kapás Tamás körzeti megbízott vállalta, hogy a megvalósítás anyagi fedezetének megteremtése érdekében felkeresi a helyi vállalkozókat, ugyanakkor egy havi fizetését is felajánlotta e célra. Első körben a falu két végén és a központban helyeznénk el kamerákat, így ellenőrizhető lenne a be- és kiáramló forgalom, valamint a központ közrendje. A későbbiekben bővíthető lenne a rendszer. Kérem mindazokat, akik csatlakozni kívánnak a kezdeményezéshez, Kapás Tamás körzeti megbízottal szíveskedjenek felvenni a kapcsolatot.

9. Megkereste önkormányzatunkat a fábiánsebestyéni székhelyű Elektric Forest Bt., amely a DÉMÁSZ NyRt. megbízásából a Szegvár belterületén található villamos vezetékek mellett a biztonsági övezet fenntartására irányuló gallyazást fog végezni. A cég kérte, hogy az alábbiakról tájékoztassuk a lakosságot: 
– A gallyazási munka a vezetékek biztonsági övezetét biztosítja, tehát nem esztétikai, egészségügyi vagy hagyományos gyümölcsfametszésről van szó.
– Azok a lakosok, akik nem szeretnék, hogy az ingatlanuk előtt lévő fákat az említett cég dolgozói gallyazzák, a metszési munkákat végezzék el korábban.
– Az előírt védőtávolság nagyfeszültségű vezetékek esetében 3 méter, kisfeszültségű szigeteletlen vezetékeknél 1,5 méter, kisfeszültségű szigetelt vezetékek esetében pedig 0,5 méter.
– Azokat a fákat, amelyeket gallyazni kell, de a fa betegsége, cseréje miatt inkább kivágatni szeretné az ingatlantulajdonos, a cég munkatársai ingyen kivágják. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a közterületen történő fakivágás szándékát előzetesen be kell jelenteni a helyi polgármesteri hivatalban (2. számú szoba, földszinti folyosón balra az 1. ajtó). Az ilyen irányú igényüket ugyanott jegyeztessék be, mi továbbítjuk a cég felé.
– A levágott ágakat, kivágott fákat az ingatlantulajdonosok saját céljaikra használhatják.
– A munkát a cég 2006. április 12-én kezdi meg.

10. A tavaszi ingyenes lomtalanítás előreláthatólag április végén vagy május elején történik. A pontos menetrendről a későbbiekben, de még időben tájékoztatjuk Önöket. A következő szemétszállítástól kezdődően a szilárd burkolattal nem rendelkező utcákba traktort küld a cég, nem kell az ott lakóknak az utca végére kihordani a zsákokat.

Kellemes húsvéti ünnepeket kíván Szegvár Nagyközség Képviselő-testülete, intézményei és Polgármesteri Hivatala nevében:

Szenczi Sándorné polgármester

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató