Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegvár Nagyközség Polgármesterétől…

0 509

Kérjük vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés már több mint egy évvel ezelőtt jelent meg.


Tisztelt Polgártársak!
Az alábbiakban tájékoztatom Önöket falunk életének néhány fontosabb eseményéről.

1. A Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács által kiírt pályázaton 4.285.750.- Ft támogatást nyertünk munkagép vásárlására. A pályázathoz saját forrással is rendelkeznünk kellett, így az összesen 6.122.500.- Ft-ra kiegészített összegből vásároltunk egy traktort, valamint a nyári és téli munkákat megkönnyítő, meggyorsító tartozékokat (pótkocsit, fűnyírót, grédert, só-, homokszórót). Csapadékvíz-, belvízelvezető árkok készítésére 1.949.170.- Ft támogatást nyújtott Szegvárnak pályázat keretében a Területfejlesztési Tanács. A szükséges önerőt itt elsősorban a saját dolgozókkal elvégeztetett munkával biztosítjuk, s így összesen 2.784.528.- Ft értékben tudjuk az árokrendszert bővíteni, felújítani. Ezek a munkák a falunak azokat a területeit érintik elsősorban, ahol csapadékos, belvizes időszakban minden esetben komoly problémák jelentkeztek eddig, s ahol embereinknek és az ott lakóknak csak szivattyúzással sikerült a nagyobb károkat elhárítani. Új árkokat nyitottunk a Bem, Klapka, Galamb, Muskátli, Tiszai, Rózsa utcában, valamint a Kontra u. Szentesi u. felőli végén. A munkák még folyamatban vannak. A pályázaton nyert keret felhasználása után további árokfelújításokat végeznek az Ellátó Szervezet dolgozói saját gépeinkkel. 
Kérem minden szegvári polgár megértését a munkálatokkal okozott kényelmetlenségért. Igyekszünk ennek időtartamát a lehető legrövidebbre fogni.

2. Korábban tájékoztattam Önöket arról, hogy létrejött a Szentes Kistérség Többcélú Társulás a következő, törvény által kötelezően előírt feladatok gazdaságosabb, közös ellátására: belső ellenőrzés, szabálysértési ügyek, pedagógiai szakszolgálat (logopédia, fejlesztő pedagógia), sürgősségi orvosi ügyelet, családok átmeneti otthona, gyermekek átmeneti otthona, helyettes szülői feladatok, könyvtári szolgáltatások bővítése, területfejlesztés. 2004-ben a feltételek kialakítására pályázaton nyert a társulás 103.000.000.- Ft-ot. Év végéig kell a pályázatban feltüntetett módon a támogatást felhasználni, de 2005-ben már normatívát is kaptunk a működtetéshez. A közelmúltban adtuk át használatra Szentesen a gyermekek átmeneti otthonát, ami eddig hiányzott az önkormányzatoknál. Ide azokat a gyerekeket fogja a nyolc település elhelyezni, akiknek a családjukban bekövetkezett tragédia vagy egyéb okok miatt nem megoldható az ellátásuk, nevelésük. Ha az akadály elhárul, visszakerülhetnek családjukba, vagy ha a családi probléma nem megoldható, állandó lakóotthoni elhelyezésükre kerül sor. A többi feladat ellátása is a központi helyen fekvő Szentes városban, vagy onnan kiutazó szakemberek segítségével történik. Legutóbbi közös pályázatunkat a közelmúltban meghirdetett közmunka-programra nyújtottuk be. Ha elnyerjük a támogatást, Szegvár 12 fő, jelenleg segélyben részesülő személyt tud közfeladatok elvégzésére (pl. árok- és hó-eltakarítás, fűnyírás, útjavítás, stb.) foglalkoztatni 2005. december 01- 2006. május 31 között. 
Szentes város polgármestere és képviselő-testülete a kistérségi együttműködést erősítve nyár elején úgy határozott, hogy a ligeti strandfürdőben kialakított szentesi kedvezményeket kiterjeszti a kistérséghez tartozó többi település lakói számára is. Ez azt jelenti, hogy a 7 éven aluli gyermekek és a 65 év feletti személyek ingyen látogathatják az uszodát, a diákok pedig kedvezményes belépők vásárlására jogosultak. A kedvezményt személyigazolvány vagy diákigazolvány felmutatásával lehet igénybe venni. 

3. Tájékoztatásul közlöm, hogy üres orvosi álláshelyünk betöltése érdekében reménnyel kecsegtető tárgyalásokat folytatok. A végzettséggel szemben támasztott szigorú törvényi követelmények, valamint a fiatal orvosok külföldi munkavállalási lehetőségei miatt nem egyszerű megbízható, az itt lakást is vállaló orvost találni, de remélem, hogy problémánk hamarosan megoldódik. 

4. A Vízügyi Igazgatóság dolgozói rendezik a Kurca Száraz-híd alatti szakaszán a parti növényzetet. A munka elvégzése után igen szép természeti környezet várja majd az oda látogatókat. Kérjük a lakosságot, hogy hulladékot, szemetet ne dobáljanak el sem ott, sem másutt a határban vagy a településen. 

5. Megtörtént a faluban a kutyák összeírása. A listát összevetettük az ebek oltásáról készült jegyzékkel, s megállapítottuk, hogy jelentős számú beoltatlan kutya él a faluban. Az érintett tulajdonosokat írásban szólítjuk fel a mulasztás pótlására, de felhívom minden kutyatartó figyelmét az évenkénti oltási kötelezettségre, valamint arra, hogy az oltáskor kapott igazolást őrizze meg, hiszen csak ezzel tudja bizonyítani, hogy valóban beoltatta ebét. Ez különösen fontos akkor, ha a kutya megharap valakit. 

6. Az alábbiakban a Faluvédő és Szépítő Közhasznú Egyesület felhívását olvashatják:

Ismét eljött a fák és a bokrok ültetésének ideje!

A Szegvári Faluvédő és Szépítő Közhasznú Egyesület pályázatot hirdet utcakép, utcafront szépítésére, kialakítására. A pályázat célja: a lakosok környezetének szépítése, a járművek által keltett zaj, por ártalmának csökkentése, községünk élővilágának, turisztikai értékeinek növelése.
A pályázat elkészítésének módja, határideje: a Lila Akác Gyógyszertárban beszerezhető pályázati űrlap kitöltése, 2005. október 30-ig történő leadása a gyógyszertárban. (Katalógus és árlista a gyógyszertárban megtekinthető.)
A pályázattal a beültetésre szánt növényanyag árának 50%-át lehet megnyerni! Az egyesület várja mindazok pályázatát, akik ezúton is hozzá akarnak járulni a szebb, fásabb, bokrosabb, virágosabb falukép kialakításához. 

7. Meghívó

Szegvár Nagyközség Képviselő-testülete és a Forray Máté Általános Iskola az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a köztársaság kikiáltása évfordulója tiszteletére 2005. október 22-én szombaton 17 órai kezdettel ünnepséget rendez a helyi Művelődési Házban.

Az ünnepi beszédet és az iskola tanulóinak műsorát koszorúzás zárja a Rozmaring u. 6. sz. alatti épületen elhelyezett emléktáblánál.

Az ünnepségre mindenkit szeretettel várunk!

Szegvár, 2005. október 18.

Szenczi Sándorné polgármester

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Akár ez is tetszhet
Hozzászólások
Hozzászólások betöltése

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató