Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Vigyázat emberek!

2 032

Megnőtt a besurranással, megtévesztéssel elkövetett bűnesetek száma Szegváron!
Szegvár területén 2005. évben a Btk.31. § /2/ bek. f.) pontjában szabályozott ún. besurranással, valamint a megtévesztéssel elkövetett, vagyon elleni bűncselekmények száma. ugrásszerűen megnövekedett. Készpénz, mobiltelefon, ékszerek a leggyakrabban előforduló elkövetési tárgyak. A sértetteket tekintve az idős, egyedül élő, értékeik védelmében kevésbé fe1lépni képes személyek a veszélyeztetettek. ..

A hamis bankjegyek kiszűrése érdekében az ún. házi vásárlásoknál, amikor a lakosság árusítja otthonában az árucikkeit, a vásárlás során alkalmazzanak bankjegyvizsgáló eszközöket, melyeket 1000 – 2000 Ft összegben be lehet szerezni. Az utóbbi időben a 10000 és 20000 Ft-os bankjegyeket hamisították az elkövetők, amelyek a kellő ellenőrzés hiányában megtévesztésre alkalmasak. Az állampolgárok által megvásárolt bankjegyvizsgálót a vásárlás helyén ki lehet próbálni, de ha kétségek merülnének fel a bankjegy felismeréséről, úgy gyakorlottabb pénztárosok, illetve a helyi takarékszövetkezet ügyintézői segítségükre lesznek.

Otthonuk bejárati ajtajának; kapujának zárját lehetőség szerint biztonsági zárra cseréljék, lehetőség szerint tartsák zárva! Ha távoznak otthonról, a kulcsot ne akasszák a megszokott helyre 1 pl. kapufélfán lévő szögre.

Bejárati ajtókra, kapukra anyagi lehetőségeikhez mérten szereljenek fel olyan nyitás érzékelő eszközt, amely az ajtó kinyitásakor hang, esetleg fény jelzést is ad (pl.: egyszerű harang, mikrokapcsoló-elektromos csengő, melyek néhány száz forintos áron beszerezhetőek).

Amennyiben az ingatlanban nagyobb értéket tartanak, úgy vagyonvédelmi szakemberek bevonásával riasztó berendezéseket építsenek ki, melyek egyidejűleg hangos (kültérre ad hangjelzést) és néma üzeműek (vagyonvédelmi cég diszpécserénél jelez).
Azon háztartásokban, ahol az udvaron, fészerben, kamrában nagyobb értéket tárolnak, célszerű a hagyományos riasztó rendszer kiépítése, illetve mozgásérzékelős lámpa elhelyezése az udvaron, amely az illetéktelen behatoló jelenlétekor automatikusan bekapcsolódik és kombinálva hangjelzést is adhat.

Vizet, gyógyszert, útbaigazítást stb. kérőket az ajtón belül ne engedjék, azoknak lehetőség szerint zárt kapun vagy ablakon keresztül nyújtsanak segítséget!

Amennyiben rendőrnek, egyéb hatósági személynek, közszolgáltatást nyújtó vállalat (Démász, Dégáz, Vízmű stb.) dolgozójának adja ki magát az ingatlanba bejutni szándékozó, őt minden esetben szólítsák fel igazolványa felmutatására! Hamis pénzt, nyugdíjszelvényt a rendőrség arra való hivatkozással, hogy azt a helyszínen ellenőriznie kell, nem vizsgál!
Felhívjuk a figyelmet, hogy az önkormányzat azért nem megy az Önök otthonába, hogy szociális segélyeket vigyen, nyugdíj-szelvényeket ellenőrizzen, házat tatarozzon stb. 
Különösen felhívnánk a figyelmet, hogy segédmotorral érkező személyek, akik nem veszik le a bukósisakot – arcukat eltakarják – s közintézmény dolgozóinak adják ki magukat, mindenképpen ébresszen gyanút, kérjék meg, hogy vegye le a sisakját, addig ne tárgyaljanak vele semmiről!

A házaló kereskedéssel foglalkozókat ingatlanaikba ne engedjék be, az üzletet bonyolítsák az utcán! Az üzlet megkötésekor csak annyi pénzt vigyenek ki a kereskedőnek, amennyire szükség van ! 
Szükség szerint írják fel a szállító járművek rendszámait a későbbi prob1émák tisztázása érdekében!

Tűzifa vásárlás esetén a mennyiség meghatározásához kérjék szakember segítségét minden esetben kérjenek számlát, ellenőrizzék a szállítólevelet !
Ismeretlen személy hitelügyintézésben való segítségnyújtását, ajánlkozását csak úgy fogadják el, ha a személy hitelt érdemlően igazolta magát (arcképes igazolvány)!
Minden esetben kérjék el a hitelintézet telefonszámát, és ott helyben győződjenek meg a hitelügyintéző személyéről és annak jogosultságáról, illetve a telefonszámot a tudakozón (198-as hívószám) ellenőrizzék vissza, hogy valóban a hitelintézeté-e a szám!

Gépjármű tulajdonosok figyelmébe ajánljuk, hogy még elzárt helyen, amely nem látható (kesztyűtartó, csomagtartó stb.) ott se tároljanak értéket (készpénz, ékszer, telefon stb.), ezzel is csökkentve az áldozattá válás esélyét!

A közterületi rongálásokkal kapcsolatban kérjük a lakosságot, hogy akár névtelenül is a cselekmény megtörténtekor nyomban éljenek jelzéssel az ingyenesen hívható 107-es telefonszámon a rendőrségre!

Végül, de nem utolsó sorban kérjük a lakosságot, hogy járjanak nyitott szemmel, hiszen ha csak mindenki a saját szomszédján segít, mert éber volt, akkor Önök, mint állampolgárok tettek legtöbbet a megelőzés és bűnüldözés érdekében!

Az információt a Szentes Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató