Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Jó ha tudja! – Különvéleményem néhány kérdésről

1 955

Bizonyára többen értesültek arról, hogy 2005. augusztus 25-én a képviselő-testület ülést tartott. Ezen ülés tartalmából négy témát emelnék ki (ezek közt van nagyon fontos dolog és kevésbé fontos is), amikkel kapcsolatban különvéleményem is van.
Első téma: faképnél hagyott az új orvos Dr. Balázs Sándor bennünket.
Második: megszorító intézkedések községünkben.
Harmadik téma: Civil TV élő adásban.
Negyedik témám: a 47-es főút félpályás lezárása.

Nos hát kezdem az első témával. Amikor dr. Tóth István távozott, eladó lett a szegvári úgynevezett 3. orvosi körzet praxisjoga. Hat hónap elteltével senkinek sem kellett. A törvény szerint hat hónap után az önkormányzat ingyen odaadhatja a praxisjogot annak az orvosnak, aki pályázik.
Polgármester-asszonyunk nem kevés fáradozására talált egy szegedi orvost, a már említett dr. Balázs Sándort, aki szóbeli ígéretet tett, ha teljesítjük kéréseit: modern orvosi műszerekkel felszerelt rendelő, felújított orvosi lakás. A kérését teljesítette is az önkormányzat. Megközelítőleg 3,5 millió forintot költött a rendelőre, ami már egyébként is szükséges volt, az orvosi lakást is szépen rendbe tették. Több huzavona dr. Balázs Sándor visszalépett. A testületi ülésen javasoltam, hogy a képviselő-testület írásban jelezze az esetet a megyei orvosi kamarának. Érveim az alábbiak voltak: az önkormányzat míg a többi intézményeinél megszigorító intézkedéseket vezetett be, addig ez esetben több millió forintot költött el a legdrágább orvosi eszközökre. Hozzá kell tennem, hogy ha már így alakult, lehet, hogy új orvost könnyebben tudunk találni, tehát van ennek előnye is, de milyen áron? Nem szeretem azt, ha egy idegen látja azt, hogy Szegvár milyen kiszolgáltatott helyzetben van, amit kihasználnak, visszaélnek vele.
Jó lett volna írásban felhívni a törvényalkotók és az orvosi kamara figyelmét, hogy a praxistörvény úgy ahogy van rossz, és változtatni kellene rajta.
A felvetésemre a polgármester-asszony az alábbiakat mondta: én már mindenkinek szóban elmondtam, hogy Szegváron mi történt, nincsen szükség , hogy az orvosi kamarát írásban tájékoztassuk.
– Szerintem meg szükség lett volna. Régi mondás jó mondás: a szó elrepül, az írás megmarad! Természetesen a képviselő-testület is gyorsan túltette magát a témán, gondolom azért, mert ez a pozíció a legkényelmesebb.

A második témához:
Szegvárt is utol érte a „lendületben sikeres Magyarország”! Még emlékszem rá, hogy a 2002-es választásokon a szocialisták óriás plakátokon hirdették: „Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak!” Mi lett mára belőle? Idézem Szenczi Sándorné polgármester-asszony szavait: „azt hittem, hogy a 2006-i választások előtti évben már jobb lesz nekünk (Szegvár önkormányzatának), de nem lett jobb, sőt rosszabb!” Ilyen erős, a nyilvánosság előtt elhangzott kritikát ritkán hallottam. A pillanatnyilag rendelkezésünkre álló pénz, amiből 2005-ben gazdálkodhat a szegvári önkormányzat és intézményei csak arra elegendő, hogy nagyon-nagyon szűkösen „kibekkeljük” az évet. Nem az a baj, hogy az intézmények, az önkormányzat, vagy aki az egészért felelős, rosszul gazdálkodik, hanem az a baj, hogy az állam kasszája kiürült. A szocialista-SZDSZ kormány elköltött minden pénzt. Most augusztusban érte utol a nincstelenség a kisebb, szegényebb önkormányzatokat. Már olyan híreket is lehet hallani, hogy kozmetikázni akarja a költségvetést a Gyurcsány-kormány, ez év novemberi, decemberi esedékes pénzeket visszatartanák és csak 2006. január-februárban folyósítanák. Ha ez igaz, akkor Szegvár kiteheti a csőd táblát. A szegvári megszorításokról részletesen nem beszélek most, azokat sajnos úgy is mindenki megérzi, megszenvedi, akiket érint. Azért tartom fontosnak ezt az ügyet szellőztetni, mert a hivatalos verzió az, hogy a lakosság létszáma csökken, ami sajnos igaz, ezért kevesebb a támogatás, de ami még igazabb, hogy az állami támogatási rendszer elavult és nem alkalmazkodik ehhez. Na meg a Gyurcsány-kormány felelőtlen gazdálkodása is közre játszik.

3. témám: a Civil TV élőben közvetítse a képviselő-testületi üléseket.
A következő javaslatot tettem a képviselő-testület gyakorlati munkájának, vita-kultúrájának, no meg a demokrácia állapotának a megismerése érdekében: „A következő testületi ülést élő, egyenes adásban közvetítse a Civil TV.” Az élő közvetítés gyakorlatilag már megvalósítható. Mondanom sem kell, egyes képviselő társaim úgy néztek rám, mint a „véres rongyra”, gondolván mit akarok én itt! Mi is a szándékom? Az, hogy Szegvár lakosságának joga van tudni élő egyenes adáson keresztül, hogy hogyan terjesztődik elő egy községpolitikai téma, arról milyen viták folynak – ki mit mond – és hogyan döntünk a vita után – ki, hogyan szavaz például. Úgy látszik a képviselő-testület többsége úgy gondolja magáról, hogy még nem érett meg az élő közvetítésre. Én ezt a demokrácia megcsúfolásának tartom, no meg gyávaságnak. Lehetne más megoldás is, az hogy a Civil TV előre szerkesztett változatot sugározzon. Ezzel meg én (tudom több képviselő társam is) nem értek egyet. A szerkesztett változatot lehet manipulálni.
Javaslatomat a képviselő-testület 4 igen, 3 tartózkodás, 5 nem (ellenszavazat) szavazattal elutasította. Tehát nem lesz élő közvetítés. Hurrá! Győztek!

Az utolsó felvetésem az inkább csak szimbolikusnak tekinthető. A hódmezővásárhelyi polgármester dr. Lázár János úr felhívást tett, hogy a Hódmezővásárhely és Szeged között lévő 47-es főút legyen folyamatosan négy sávos. A négysávosítás 2002. tavaszán elkezdődött. Az Orbán Viktor vezette kormány döntése alapján 4 km kivételével megépült. A hátralévő szakasz megépítésére a Medgyessy és a Gyurcsány kormány is ígéretet tett, de nem tettek semmit az ügyben. A 47-es főúton nagyon sok szegvári is utazik, ki személyautóval, ki busszal vagy a munkája által teherautóval. Az ország egyik legbalesetveszélyesebb útszakasza. Mivel mi szegváriak is érintettek vagyunk, kértem a képviselő-testületet, hogy írásban fejezzük ki szolidaritásunkat a békés szolidaritás mellett, ami szeptember 5-9 –e között lesz. A képviselő-testület 4 igen, 3 nem, 5 tartózkodással elutasította indítványomat. Különösebb kommentárt nem fűzök hozzá, önmagáért beszél.
Utóirat: aki Szegedre utazik, gondoljon a 3 nem és az 5 tartózkodó képviselőre!
Tisztában vagyok vele, hogy ezen írásom sem tetszik mindenkinek. Állok elébe bármilyen kultúrált vitának. Majd novemberben lesz közmeghallgatás, jelezhetnek addig is, meg ott is, hogy kívánják-e látni az önök képviselőinek munkáját élő adásban!

Tisztelettel, egy többszörösen leszavazott képviselőjük:
Bucsányi László
Telefon: (70)330-92-65

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató