Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Egy szép délután

2 016

Szinte pontosan egy éve indult el Puskásné Halál Ági kezdeményezésére Szegváron a közösségfejlesztési munka. A cél az volt, hogy megismerjük településünket, annak adottságait, közelebb kerüljenek egymáshoz az emberek, felszínre kerüljenek emberi értékek, képességek, ötletek.
A közel 300 interjú és 16 közösségi beszélgetés nyomán dr. Vercseg Ilona irányításával készült el a közösségi felmérés kérdőíve, amely minden lakoshoz eljutott. Majd a kitöltve visszakerült kérdőívek számítógépes feldolgozása következett több héten át.
Ezek után a megalakult munkacsoportok értékelték a válaszokat, következtetéseket vontak le, majd cselekvési terv készült. Mindezek összegzését kézbe vehette egy kiadvány formájában minden család.
Az egy évig tartó munkát úgy gondoltuk egy közösségi nappal kell megünnepelni. Erre az eseményre nemcsak a helyieket, hanem a környező települések – Szentes, Mindszent, Derekegyház – vezetőit és civil szervezeteit is meghívtuk, valamint azokat a vidéki munkatársainkat, akik tavaly július elején segítették munkánkat. A helyszín kínálta magát. A kérdőív ötleteket kért a kastély hasznosítására. Miért ne mutatnánk meg a lakosságnak a mostani állapotában? 
Szétnéztünk, a felső szintet kitakarítottuk, majd különféle díszítőelemekkel ünnepélyesebbé varázsoltuk. A regisztráció szerint közel 300 látogatót fogadtak pogácsával, süteménnyel, teával, kávéval a Szép Öregkor Nyugdíjas Klub tagjai és a fiatalok csoportja. A sok finomságot ügyes kezű szegváriak ajánlották fel Gila Antalné Piroska szervezőmunkájának köszönhetően. Kinek az apácák vezette óvoda, kinek régi munkahelye, egykori lakóhelye, vagy a történelemből ismert „kastély”, vármegyeház időződött fel a látogatás során. 
Az egyedi kovácsoltvas ajtó, korlát övezte lépcsőházon keresztül a vonós együttes barokk muzsikájára léphettünk a nagyterembe. Itt meghallgathattuk dr. Vörös Gabriella diavetítéssel egybekötött előadását az épületről, az általa vezetett régészeti ásatásokról. Ezután a közösségfejlesztők egyesületének tagjai hívták fel a figyelmet a felmérés néhány érdekességére.
A hivatalos rész után beszélgetés közben megnézhették a Szép Öregkor Nyugdíjas Klub értékeinek, elismeréseinek kiállított tárgyait, valamint Tóth József fafaragásaiból is láthattunk ízelítőt. 
A közösségi délután a Kórógy-tó melletti szabadidő parkban (kiserdő) folytatódott. A gyerekek nagy örömére lovas fogattal lehetett a tóig kocsikázni. Késő estig nem fogyott el a fuvarozni való. Itt főleg a gyerekeknek kínáltunk programokat. Az ifjúsági munkacsoport tagjai különféle játékos vetélkedőket vezettek, ahol mindenki kipróbálhatta ügyességét. A kézműves műhelyekben bőrből, agyagból készülhettek alkotások. Az arcfestés nyomán különféle szépségek, állati figurák kerültek a gyerekek arcára. Hetes rúgásban és lábteniszben is kipróbálhatták magukat a fiatalok. Csónakázva „belülről” is szétnézhettek a tavon a vállalkozó kedvűek.
Míg a gyerekek szórakoztak, addig a felnőttek a színpad előtti padokon jóízűen, jókedvűen beszélgettek egymással, ritkán látott ismerőseikkel. Eközben tombolát is vásárolhattak, ami egyben étel-ital vásárlására is jogosított. A kb. 550 palacsintát ugyancsak felajánlás alapján adták össze a helybéliek. Miután rövid idő alatt elfogyott ez a hatalmas mennyiségű desszert, az árusítást végző hölgyek hagymás zsíros kenyeret kínáltak az éhes közönségnek. A bőségesen fogyó üdítő mellett a sörnek is volt keletje.
Fél nyolc tájban megérkezett a vándorszínház társulata is: Ágostonné Szécsényi Erika, Csorba Gyula, Gila Antalné, ifj. Madaras Mihály, Nagy Sándorné, Orvosné Jaksa Mária, Rácz János, Szűcs Zoltán, Szűcsné Ábrahám Mária, súgó: Dr. Varga Árpádné – akik a színpadon Illyés Gyula: Tűvétevők című vígjátékával szórakoztatták a publikumot. A sűrűn felharsanó kacagás, hangos nevetés, taps volt a jutalmuk a télen alakult felnőtt színjátszó csoport tagjainak. Gratulálunk valamennyiüknek! 
Nyáresti, vízparti összejövetelből nem maradhat el a tűzrakás sem. A kialakított szalonnasütő helyeken már a kisebb gyerekek szüleik segítségével sütögették a szalonnát. A közeli Szent Iván éji szokást felelevenítve egy hatalmas farakást gyújtott meg polgármester asszonyunk. A tábortűznél gitárszó mellett, jó hangulatban sült a szalonna.
A nagylelkű támogatók által felajánlott hatalmas mennyiségű tombolatárgyak kisorsolása volt a nap hivatalos zárómotívuma.
Csorba Gyula, Határné Bottyán Erika, Gila Antalné, Kovács Ildikó, Puskásné Halál Ágnes a cél érdekében sok-sok támogatót tudtak meggyőzni, hogy adományaikkal tegyenek a szegvári közösségért.
A naphoz kapcsolódóan készült el a több mint 40 perces televíziós összeállítás a falu életéről, hétköznapjairól. A kábeltévé helyi csatornáján leadott műsort Csorba Gyula és Rehákné Vigh Mária vezetésével a nyilvánosság munkacsoport tagjai készítették.
Köszönjük, a Szegváriak Szegvárért Közösségfejlesztők Egyesület vezetőségének, tagjainak, az általuk mozgósított lakosoknak, mindenkinek, akinek valamilyen köze volt a rendezvény lebonyolításához, sikeréhez ezt az estébe hajló közösségi délutánt.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató