Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A közösségfejlesztés hírei

1 544

A Szegváriak Szegvárért Közösségfejlesztők Egyesülete egy Nemzetközi konferencián képviselte településünket, melyre összesen 130-an 27 országból érkeztek. A résztvevők a konferencia zárásaként elfogadták az úgynevezett budapesti deklarációt, mely üzenet ajánlásként eljutott az Európa Tanácshoz.
A közösségi felmérés eredményeként alakult munkacsoportok közül a fiatalok és a nyilvánosság munkacsoport, valamint a Művelődési Ház munkatársai segítségével összesen három pályázatot nyújtott be a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumhoz.
Az első pályázat címe: “A búzának meg kell érnie” egy úgynevezett aratónapot foglal magába. E napon hagyományőrző, – képességfejlesztő, – kulturális rendezvények valósulnak meg a közösség által. A búzatáblán közösen megtekintjük a kézi aratást, ezután a szélmalomban felelevenítjük az őrlés folyamatát. Az érdeklődők manuális foglakozásokon vehetnek részt ahol, szalmával, népi ételek készítésével utaznánk az időben.
A második pályázat fiatalok lapjának a megjelentetéséhez nyújtana segítséget, korosztályonkénti lebontásban.
A harmadik pályázat szintén fiataloknak szól, mégpedig egy öt napos képzés keretében ismerkedhetnének önmagukkal, az önkormányzatisággal, uniós ismeretekkel, valamint elsajátítanák az önérvényesítést, szervezési és pályázatírási technikákat, szakemberek segítségével, akik önkéntesen ajánlották fel munkájukat.
Partnerszervezetünk a budapesti Közösségfejlesztők Egyesülete olyan projektet állított össze, a Phare Access pályázaton belül, mely három térséget céloz meg. Az egyik Ózd és térsége, a másik Felső Kunság és a harmadik Szentes, Szegvár térsége. 
Összefoglalva a tevékenységeket három részre oszthatjuk :
Az első az úgynevezett kistérségi találkozók, civil és önkormányzati szereplők számára. A második komponens egy közösségi munkás képzés, mely akkreditált. A képzés során megszerezhető ismeretek: helyi cselekvéshez szükséges képességek elsajátítása, civil szerepkör megértése, önszervező és problémamegoldó-képesség fokozása, motiváció további tanulásra. A gyakorlati munka képezné majd a harmadik komponenst a szektorok közötti partnerség lehetséges munkaformáinak megismerését. Ezt követné egyhetes Írországi tanulmányút, mely alatt a közösségi tanácsok,partnerségi tanácsok, civil fórumok munkáját tanulmányoznák a résztvevők.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató