Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Kitüntetések a falunapokon

861

Kérjük vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés már több mint egy évvel ezelőtt jelent meg, így lehet, hogy ma már nem aktuális információkat tartalmaz.


Szegvár Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete 2002. évben “Szegvárért Emlékérmet” adományozott
Kosztolányi Sándorné Szegvár, Malom u. 3/B. szám alatti lakos részére az alábbi indokok alapján.
Mint könyvtáros, több évtizede szolgálja a lakosságot nagy ügybuzgalommal, nagy hozzáértéssel. Sok könyvtárismertető, könyvismertető, műveltségfejlesztő program, akció fűződik a nevéhez. Kitalálója és megvalósítója is ezeknek. Nagy része van abban, hogy az általános iskolás korosztály, de a középiskolások is sűrűn felkeresik a könyvtárat, igénybe veszik szolgáltatásait. Évtizedek óta aktív szervezője, rendezője, résztvevője a község kulturális, sport, szórakoztató rendezvényeinek, programjainak. Szinte nincs olyan társadalmi megmozdulás, amelyben ne venne részt, mint rendező.
A Szegvári Naplónak alapítása óta (15 éve) aktív szerkesztője. Főszerkesztő-helyettesként a gazdasági ügyeket intézi. A Szegváriak Tájékoztatásáért Alapítvány Kuratóriumának titkára. Mindezeket társadalmi munkában végzi. A kitüntetés megadásával fejezi ki a képviselőtestület a háláját egy olyan embernek, aki önzetlenül szolgálja szülőhelye társadalmát.

Szegvár Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete 2002. évben “Szegvárért Emlékérmet” adományozott Gémes Mihály Szegvár, Kurca utca 20. szám alatti lakos részére az alábbi indokok alapján.
Gémes Mihály Szegvár “hegedűseként”‘ elévülhetetlen érdemeket szerzett a község népzenei, műzenei hagyományainak feltárásban, lejegyzésében és továbbadásában. Külön hangsúlyozni kell érdemei között a néptánc-hagyományok népzenei támogatását, sokszor egyedüli kíséretként való szereplését. Évtizedek óta nótázó köröket vezet és kísér 
hegedűvel. A közművelődés egyedi és különleges, pótolhatatlan egyénisége. Tevékenységét mindig önzetlenül a község lakóinak érdekében végezte.

Szegvár Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete 2002. évben a “Szegvár Díszpolgára” címet ítélte oda Nagy János orgonaművész zenetanárnak Szentes, Köztársaság utca 7/1. szám alatti lakosnak az alábbi indokok alapján:
Nagy János gyermekkorát Szegváron töltötte. Középiskolai tanulmányait a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban, főiskolai tanulmányait pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézet Szegedi Tagozatán végezte. 
Annak ellenére, hogy Szentesen él és tanít, szülőfalujához való kötődése mindvégig megmaradt. Sokat tett azért, hogy Szegváron is egyre többen tanuljanak zenét, a zeneiskola tanárai és ő maga is foglalkozik szegvári tanulókkal. 
A komolyzene megszerettetéséért, elismertetéséért munkálkodik: előadásokat, hangversenyeket szervez, melyeken ő maga is aktívan közreműködik, felejthetetlen élményt szerezve ezzel hallgatóságának. 1976-ban hivatásos orgonista előadóművészi képesítést szerzett, majd felsőfokú karvezetői diplomát kapott. 1963-tól a szentesi Állami Zeneiskola tanára, 1981-től az iskola igazgatója. A Szentes és Vidéke Áfész Bárdos Lajos vegyes kar alapítója és vezetője. Sikereit számtalan kitüntetés, díj, oklevél bizonyítja. 
A komolyzene megszerettetésében, közvetítésében végzett tevékenységét ismeri el a képviselőtestület a “Szegvár Díszpolgára” címmel. Példás családi élete, említett tevékenységei, emberi magatartása alapján mindenképpen megérdemli a kitüntetést.

Szegvár Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete 2002. évben “Szegvár Díszpolgára” címet Dr. Szécsényi József sportolónak, nyugalmazott egyetemi docensnek, budapesti lakosnak ítélte oda az alábbi indokok alapján.
Dr. Szécsényi József 1932. január 10-én Szegváron született. Itt élt és tanult. Az érettségi után a Testnevelési Főiskolán szerzett diplomát, majd az ELTE pszichológia szakán doktorált. 
A világ egyik legismertebb diszkoszvetője az 1950-es évek végén. Egyike azoknak a szegvári válogatott sportolóknak, akik címeres mezben képviselték az országot, ezáltal Szegvárt is nemzetközi versenyeken, olimpiai játékokon. 
Dr. Szécsényi József személyes jelenléte a szegvári sportpályán az 1950-60-as években kézzelfogható eredményeket hozott az atlétikában településünkön. Leghíresebb tanítványa a szintén szegvári születésű Tégla Ferenc, akinek a pályafutását ő egyengette a világhírhez vezető úton. Szegvárról Budapestre került, a Testnevelési Főiskolán tanszékvezető docensként dolgozott. Számos tudományos könyv szerzője.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató